Le fait

Bara en till sak. Det här med jobb. Jag undrar seriöst varför det ska vara så svårt för folk att få jobb? Inte som i att man inte ska sitta hemma på sin bak och borde klippa sig och hela den saken. Utan att det faktiskt vimlar av duktiga, seriösa och ambitiösa unga människor som bara väntar på att få arbeta, och ge hundra procent. Förmodligen mer.
Men man får ju aldrig chansen. Detta är ingenting nytt egentligen, men hur sjutton ska man få erfarenhet när inga företag anställer någon ny? Det rekryteras egentligen bara inom företagen, chefens dotters kompis får jobbet, man tävlar hela tiden mot någon som av någon anledning en gång fick chansen.
Tänk om arbetsmarknaden kunde vara mer öppen, att man ger många fler en chans att visa vad de går för. Oftast räknas ju kvaliteter som faktiskt inte går att lära sig på något universitet. För vad spelar det för roll om någon har världens bästa utbildning men är totalt socialt inkompetent? För att ge ett enkelt exempel.
Jag älskar utbildning och tycker att det är varje människas skyldighet att lära sig om världen, om hur våra lagar och vår politik fungerar. Om man är intresserad av det. Eller om språk, som jag. Eller om vad som helst egentligen.
Men den utbildning man läser sig till kan aldrig mätas med den man erhåller genom att leva. Man kan möjligen få kunskap om det man möter i livet, men det är bara genom tidigare erfarenheter man vet hur man ska hantera det.
Allting handlar om erfarenhet och kunskap. Kunskap går enkelt att få på egen hand. Så även erfarenhet till viss del. Däremot behöver man i arbetsrelaterade sammanhang hjälp, lita till andra.
Bara en gång skulle räcka, så är man på väg. Att en enda människa tror på en och ger en möjlighet att visa vad man går för. Är man smart då, tar man chansen och ger allt. Misslyckas man har man åtminstone fått chansen.
Det finns alldeles för många nyutexaminerade unga människor som brinner för sitt ämne och är redo att jobba dygnet runt för att nå resultat och komma någon vart.
Tänk om man skulle använda dessa människor, istället för någon som genom slumpen och kontakter fått jobbet.
Att arbetsgivaravgiften sänkts för att fler ska anställas är ju bra. Men regeringens ansvar slutar ju där. Det är upp till människorna på företagen att faktiskt agera och anställa fler.
Jag tror de skulle bli förvånade över vilka talanger som finns där ute, redo att sätta igång igår.
Jag menar, titta bara på Idol.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0